Nota tepi

2014 sebulan berlalu..semua cerita hal barang naik…kira paling popular la ayat nie..betul betul mencabar pengurusan kewangan kita..kalau sebelum nie barang kehendak kena tapis ,tapi sekarang barang keperluan juga perlu bijak memilih sebelum kita gunakan duit untuk berbelanja.. macam macam org keliling bg nasihat ..nk ikutkan nasihat tue kita pun tahu….kekadang orang bagi nasihat tue pun banyak sangkut dengan hutang…nie cerita pasal perbelanjaan..ermmm macam mana dengan simpanan pulak …kerja pagi sampai petang dapat gaji bayar hutang… kira punya kira perbelanjaan pun negatif mcm mana nak menyimpan…

tp rakan kita kat luar tue ramai yg bijak2 cari peluang…bagi BC kita boleh ikut apa yang diorang buat tapi berpada pada la..yang penting no1 menyimpan….x kira la sebulan RM50 pun okay..yg penting sikap menyimpan perlu kita biasakan…teringat dulu kat TV 80-90 an selalu ada iklan pasal ASB ajak kita menyimpan…van ASB masuk ke kampung last sekali budak kecik tue n opah cakap ‘sikit sikit lama lama jadi bukit’…

ASB kira produk terbaik untuk kita menyimpan sebelum kita ke pipelink yang lain walaupun dividen sekadar 7-8% setahun..yup mmg banyak pipelink mcm unitrust,insurans+investmest,fix deposit,nak hebat lagi ke hartanah..tp ikut kemampuan la..

berbalik pada duit gaji bulan yang negatif tue…BC rasa eloklah anda semua usaha untuk cari pendapatan yg lain…kalo boleh gaji hari ada,gaji bulan ada,gaji suku tahun ada,gaji tgh tahun ada dan bonus tahunan ada…cthnya gaji hari nie kira OT la,gaji bulan mcm biasa,gaji suku tahun  n tgh tahun pulak kita boleh buat target dgn perniagaan sampingan x kira la online atau offline ..sampai je bulan3-4 tgk balik target kita dapat x…yang bonus  tahunan tue..leh kita buat masa bulan puasa….murah rezeki time nie..

yg dah ada simpanan ASB tu..dah boleh belajar dgn yg pakar nak urus simpanan dengan cagar sijil ASB utk overdraft kt RHB…BC tau ramai kat luar buat mcm nie sebab nak kluar dari beban hutang terutama nak cepat habiskan hutang rumah…kaedah nie sgt membantu tp kena displin…apapun banyakkan sumber pendapatan utamakan simpanan…okay BC rehat dulu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s